Inpers draadeinden of lasbouten, wat moet ik kiezen?

Wanneer kies ik inpers draadeinden en wanneer lasbouten ? Een vraag die veel van onze klanten bezig houdt. Veel bedrijven gebruiken inpersdraadeinden en of lasbouten bij producten van dun plaatstaal, maar wanneer kies je wat ? De voor en nadelen van bovengenoemde bevestigings artikelen zijn niet bij iedereen bekend.

Het principe van inpersdraadeinden

Bij inpersdraadeinden wordt er eerst tijdens het snijden van het product een gat voorzien op de plaats waar de insert moet komen. Daarna word de insert door het gat gestoken en op een speciale machine bijvoorbeeld een Pemserter in het materiaal geperst.

Het principe van lasbouten

Bij lasbouten wordt door middel van een laspistool de lasbout op het materiaal gelast, dit kan uit de hand, maar dat geeft een grote tolerantie, wij gebruiken een lasmal om de lasbouten zo nauwkeurig mogelijk te plaatsen.

De voordelen van inpersdraadeinden

– Hoge positie nauwkeurigheid, de positie van het gat wordt immers door de lasersnijmachine bepaald.
– Staat netjes haaks op het oppervlak
– Hoge uitrekkracht
– Hoge weerstand tegen verdraaiing
– Hoge verwerkingssnelheid

inpers draadeinden of staalbouten, welke moet ik nou kiezen

De nadelen van inpersdraadeinden

– Zijn zichtbaar aan de kant waar ze ingeperst worden
– Kunnen bijna niet in een bestaand product geplaatst worden
– Kunnen bijna niet blind geplaatst worden

De voordelen van lasbouten

– Zijn niet zichtbaar aan de zijde waar ze niet geplaatst worden
– Kunnen eenvoudiger in een bestaand product geplaatst worden
– Zijn zonder probleem blind te plaatsen

De nadelen van lasbouten

– Zijn maar beperkt te belasten , zowel op trek als verdraaiing omdat ze anders losgetrokken worden en de mate van belasting is nagenoeg niet te contoleren, alleen destructief.
– De positie nauwkeurigheid is erg afhankelijk van de lasser en de beschikbare mal, maar in het beste geval altijd minder nauwkeurig dan inpersdraadeinden
– De haaksheid ten opzichte van het oppervlak is erg afhankelijk van de lasser, het laspistool en hoe goed de locatie te bereiken is
– Lagere verwerkingssnelheid, ongeveer de dubbele tijd ten opzichte van inpersdraadeinden
Bij de voor en nadelen gaan we er van uit dat in alle gevallen de bevestigings artikelen handmatig geplaatst worden. De nauwkeurigheid problemen bij lasbouten komen te vervallen als deze door middel van een CNC systeem geplaatst worden. Ook de verschillen in verwerkingssnelheid komen te vervallen bij het gebruik van een CNC systeem

Samengevat

Een inpersdraadeind heeft behoorlijk wat voordelen ten opzichte van een lasbout, een lasbout heeft als grootste voordeel dat deze aan de buitenzijde niet zichtbaar is en dat er minder eisen zijn aan de bereikbaarheid van de las positie ten opzichte van het persen van inpersdraadeinden.
Het grootste probleem van inpersdraadeinden is de zichtbaarheid aan de voorzijde, bij producten zonder oppervlakte behandeling is dit niet te voorkomen, als het product gepoedercoat wordt zou het gebruik van structuurlak een oplossing kunnen zijn, hierdoor zijn ze veel minder zichtbaar.

Benieuwd welke keuze voor jou het beste is ?

Zo hard als metaal is, zo buigzaam is Van Schijndel Metaal bij de ontwikkeling en productie van jouw idee. Met bijna 90 jaar ervaring in plaatbewerking in eigen huis, adviseren we je niet alleen over wat er mogelijk is, maar leveren we maatwerk met het beste resultaat.
Neem contact met ons op!

Neem contact op

Leave a Reply