Jippie we hebben een Cobot! Maar wat nu?

De cobot kom je steeds meer tegen binnen de maakindustrie, en als je de cobot leveranciers moet geloven is het de kip met de gouden eieren. Is dat ook zo? Bij Van Schijndel Metaal hebben we een cobot, maar het is ons nog niet gelukt om de cobot rendabel aan het werk te krijgen. Er zijn voldoende werkzaamheden die de cobot uit kan voeren, maar toch staat hij stil. Wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden van een cobot binnen een productie bedrijf als Van Schijndel Metaal ?

Uitgangspunt

Onze insteek was om saai, repeterend en vies werk door de cobot te laten doen. De door ons aangedragen werkzaamheden bestonden uit:
– Het plaatsen van inpersmoeren en inpersdraadeinden m.b.v. een Pemserter machine
– Hat plaatsen van lasbouten m.b.v. een laspistool
– Het beladen en uitrapen van de ontbraammachine
– Het schuren van gelaste producten

De bovenste 3 bewerkingen zijn technisch goed haalbaar met een cobot, allemaal Pick and Place acties die binnen de nauwkeurigheden van de cobot haalbaar zijn. Bij het schuren liepen we al snel tegen problemen aan, aangezien geen enkel gelast product 100% gelijk is, dus de cobot moet constant het product aftasten en zijn beweging daarop aanpassen. We hebben mooie stappen gemaakt maar uiteindelijk tot de voorlopige conclusie gekomen dat het schuren met onze beperkte ervaring met de cobot nog een stap te ver was.

Hierna hebben we ingezet op het plaatsen van de inserts m.b.v. een Pemserter. Hierbij hebben we aangetoond dat dit zonder meer mogelijk is met een cobot, er zouden wel aanvullende investeringen gedaan moeten worden in een Pemserter met automatische aanvoer en een flexibele grijper om zoveel mogelijk verschillende producten te kunnen handelen zonder deze grijper aan te passen. Ook zijn hier reeds betere standaardoplossingen beschikbaar in de markt. Ook het binnenhalen van een groep Avans studenten om te kijken wat de mogelijkheden zijn om het plaatsen van lasbouten te automatiseren heeft er uiteindelijk niet voor gezorgd dat de cobot aan het werk gezet is, ook hier waren behoorlijke aanvullende investeringen nodig.

Cobot Van Schijndel Metaal

Onze mooie cobot staat stil

Verschillende werkzaamheden zijn mogelijk en toch staat de cobot stil. Waarom? Een heel belangrijke factor voor ons zijn de steltijden. We hebben over het algemeen seriegroottes van 10 tot 300 stuks, waarbij de hoofdmoot onder de 100 zit. Hierdoor zouden we de cobot minstens een keer of 8 per dag om moeten stellen, voor de meeste bewerkingen zijn aanvullende investeringen nodig, welke lastig te verantwoorden zijn met de beperkte inzetmogelijkheden van de cobot. Zoals aangegeven zijn onze seriegroottes beperkt, maar van verschillende producten krijgen we wel regelmatig repeat orders, dit geeft mogelijkheden, maar dan heb je nog steeds momenten van stilstand tussen de orders door, dus de terugverdien tijd wordt wel langer.

En toch ?

Eén bewerking is nog niet aan bod gekomen: het beladen en uitrapen van de ontbraammachine. Dit is technisch de meeste eenvoudige van de 4, de enige beperking is hier de grootte (bereik) van de cobot zodat deze met de grijper bij de in- en uitvoerzijde van de ontbraammachine kan komen. Daarnaast wil je een grijper die zo veelzijdig mogelijk is, zodat je hier zo min mogelijk aan moet stellen tussen verschillende producten. Met de levering van een nieuwe ontbraammachine in het vooruitzicht ziet het er dan toch naar uit dat de cobot ingezet gaat worden, dit heeft beduidend langer geduurd dan verwacht en achteraf gezien hebben we dat zelf in de hand gewerkt.

Tip

Onze tip voor bedrijven die gaan starten met een cobot, leg de lat niet te hoog! Zorg dat de cobot aan het werk gaat zodat de mensen in de fabriek kunnen wennen aan een cobot, ook met eenvoudige werkzaamheden zul je nog voldoende uitdagingen krijgen en als je deze allemaal onder de knie hebt ga dan pas de meer complexe werkzaamheden met de cobot uitvoeren.

Benieuwd hoe we jou product met de hand of de cobot kunnen maken ? Zo hard als metaal is, zo buigzaam is Van Schijndel Metaal bij de ontwikkeling en productie van jouw idee. Met bijna 90 jaar ervaring in plaatbewerking in eigen huis, adviseren we je niet alleen over wat er mogelijk is, maar leveren we maatwerk met het beste resultaat. Mail naar info@vanschijndel.nl of bel 0162 312 694: we denken graag met je mee.

Leave a Reply