Prototypes

OntwerpfaseVoorbeeld van een prototype

Papier is geduldig, deze uitspraak hoor je vaak als een nieuw ontwerp van de tekentafel komt en de grenzen van de mogelijkheden het te maken opgezocht worden. Enerzijds om een product te kunnen presenteren wat onderscheidend is, maar uiteraard ook om aan alle wensen van de opdrachtgever te voldoen. Een producent zal zich meer richten op de maakbaarheid en reproduceerbaarheid van het ontwerp binnen de mogelijkheden van de beschikbare productieprocessen. Kortom, verschillende belangen bij het ontwerpen met het zelfde einddoel: Voldoen aan de wensen van de klant.

Productiemodel

Om alle onduidelijkheden en discussie weg te nemen is het produceren van het ontwerp de beste manier. Het maken van een prototype bied de uitgelezen kans om de maakbaarheid te onderzoeken. Echter heeft het maken van een prototype nog veel meer voordelen. Het passen van componenten die in het product komen, hierbij kunt u denken aan elektronica of mechanische delen zoals hang en sluitwerk. Maar ook het passen van de diverse onderdelen als het gaat om een samengesteld product. Mochten er testen nodig zijn die de sterke bepalen dan kan er ook gekozen worden voor meer dan een prototype. Dit bied de gelegenheid om het prototype destructief te testen op sterkte, door deze een trek of slag proef te laten ondergaan.

Wel of geen prototype?

In sommige gevallen is het lastig te bepalen of een prototype wel nodig is. Erg eenvoudige producten of producten in een kleine serie lonen vaak niet de moeite voor het maken van een prototype. Natuurlijk kan er ook een gedeelte van een product als prototype worden gemaakt, dus alleen de delen waar twijfel over bestaat. Overleg met je leverancier kan in veel gevallen meer duidelijkheid geven. Samen kun je bepalen wat de gevolgen zijn als een productieserie niet bruikbaar is, of dit nu gericht is op het kostenplaatje of het niet op tijd kunnen voldoen aan de levertijd. Samen een korte risicoanalyse maken helpt je bij het maken van de juiste beslissing, wel of geen prototype maken.

Benieuwd of het raadzaam is een prototype te produceren van uw ontwerp?

Van Schijndel Metaal is graag van dienst bij de ontwikkeling en productie van jouw idee. Met bijna 90 jaar ervaring in plaatbewerking in eigen huis, adviseren we je niet alleen over wat er mogelijk is, maar leveren we maatwerk met het beste resultaat.
Mail naar info@vanschijndel.nl of bel 0162 312 694: we denken graag met je mee.

Leave a Reply