RVS lassen

Bent u op zoek naar een toeleverancier in dun plaatwerk? Bij Van Schijndel Metaal verzorgen wij ook RVS lassen. Wij helpen graag uw bedrijf verder met onze ervaring en expertise op het gebied van plaatwerk en metaalbewerking. Dankzij jarenlange ervaring heeft Van Schijndel Metaal voor vrijwel elke vorm van laswerk expertise en deskundigheid opgebouwd. Ook voor het specifiek lassen van RVS, ook wel roestvast staal, bent u bij ons aan het juiste adres. Voor geschikte technieken als TIG-lassen, MAG-lassen, puntlassen en stiftlassen van RVS kunt u bij onze specialisten terecht. Wij zijn goed in visueel mooi lassen. TIG-lassen is daarbij een van onze specialiteiten, vanwege ons toenemende gebruik van dun plaatmateriaal.

Zoekt u een specialist in
plaatwerk of metaalbewerking?

bel 0162 312 694

Voordelen

  • Eigen poederlakstraat
  • Meedenken
  • Korte levertijden
  • Kennis van techniek

Lassen van RVS

RVS

RVS, ook wel roestvast staal, bestaat uit een legering van ijzer, chroom, koolstof en nikkel. Om te kunnen spreken van roestvast staal moet de legering minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof bevatten. De combinatie van dit materiaal met lucht zorgt voor een goede bescherming tegen corrosie. De toevoeging van nikkel aan het materiaal zorgt voor meer sterkte en een nog betere hogere corrosievastheid. Het materiaal is zeer geschikt voor bijvoorbeeld aanrechtbladen en kookgerei, vanwege de hittebestendigheid en het feit dat het makkelijk schoon te houden is.

Naast Chroom en koolstof kunnen er verschillende elementen aan RVS worden toegevoegd die het RVS extra eigenschappen toekennen of andere media ondersteunen. Er bestaan dan ook een groot aantal verschillende roestvast staalsoorten.

RVS Lassen

Bij Van Schijndel Metaal zijn de lasspecialisten ook deskundig in RVS lassen. Bij RVS lassen is het belangrijk om zo snel mogelijk te lassen, omdat het staal anders oververhit kan raken. Door dit zo snel mogelijk te doen voorkomt u oververhitting. Wanneer u RVS op een te hoge temperatuur gaat lassen, vervormt het materiaal en kunnen er lelijke sporen optreden. Daarnaast wordt de lasprocedure van RVS altijd uitgevoerd onder bescherming van gas. Het gebruik van dit beschermgas voorkomt dat zuurstof uit de lucht kan inwerken op het smeltbad. Dit smeltbad ontstaat tijdens het lassen. Echter, doordat RVS vrij langzaam stolt, kost het extra tijd voordat het smeltbad is uitgehard. Hierdoor heeft het zuurstof langer de tijd om in te werken op de lasverbinding. Wanneer dit gebeurt kan er oxidatie, of anders genoemd roest, ontstaan. Dit moet natuurlijk voorkomen worden, omdat hierdoor de kwaliteit van de lasverbinding wordt aangetast.

Daarnaast wordt het laswerk door onze RVS specialisten altijd nabewerkt. De gelaste delen en hoeken van het plaatwerk worden door de specialisten mooi geschuurd en gepolijst, zodat er van het lassen niets meer te zien is. Ook kunnen de slijprichting van het RVS en plaatwerk hersteld of gebeitst worden, om zo verkleuringen en verontreinigingen te doen verdwijnen.

Ons team aan specialisten helpt u graag bij uw RVS lasopdracht. We denken graag met u mee en voeren vrijwel al het werk in eigen huis uit. Hierdoor zijn wij goed in staat om alle producten naar uw wensen af te werken en op maat voor u te maken. U kunt met elke lasopdracht bij ons terecht.

Verschillende lastechnieken

Voor het lassen van roestvast staal kunnen verschillende lastechnieken gebruikt worden. Elke lastechniek heeft eigen kenmerken en voordelen. Daarnaast is het per product verschillend welke lastechniek het beste past. Wij zullen u dan ook altijd adviseren over de juiste lastechniek voor uw product. Daarnaast zijn er verschillende soorten RVS, met elk een eigen legering en doel. Op basis van de legering en het eindproduct waarvoor het ingezet gaat worden kan een beschikte keuze voor het lasproces worden gekozen. Onze specialisten helpen u hier graag bij.

TIG-lassen RVS

Een specialiteit van Van Schijndel Metaal is TIG-lassen, ook wel met Tungsten Inert Gas lassen. Bij deze manier van lassen worden, met of zonder gebruik van een toevoegmateriaal, twee delen aan elkaar gesmolten. Met deze lastechniek kunnen hoeken en kanten perfect worden gelast en achteraf mooi worden afgewerkt. Deze lastechniek zorgt ervoor dat wij zeer hoge kwaliteit laswerk kunnen bieden. TIG-lassen is een zeer nauwkeurige manier van lassen met een goede bescherming tegen oxidatie, een gering inbreng van warmte en een hoge inschakelduur. Echter, het is niet de snelste manier van lassen. TIG-lassen vraagt veel vaardigheden van een lasser. Onze lassers zijn goed opgeleid en beheersen het volledige TIG-lasproces. TIG-lassen wordt vooral toegepast in een dunne plaat van RVS. De voordelen van TIG-lassen zijn:

  • Hoge laskwaliteit
  • In alle posities toepasbaar
  • Goede bescherming tegen oxidatie
  • Hoge inschakelduur
  • Geringe inbreng tegen warmte
  • Geen vorming van slak

MAG-lassen RVS

MAG-lassen in RVS is een specifieke lastechniek. MAG-lassen staat voor Metal Active Gas. U heeft vast ook wel eens gelezen over MIG-lassen. MIG/MAG-lassen zijn twee verschillende lasprocessen, welke in de praktijk als hetzelfde worden gezien. Het enige verschil tussen de lastechnieken is het gebruikte gas en draad tijdens het proces. Bij deze processen wordt gedurende het proces telkens een lasdraad mechanisch aangevoerd. Hierdoor wordt tussen de draad en het werkstuk een elektrische boog in stand gehouden, waardoor het draad zal afsmelten. Ook het werkstuk zal plaatselijk gaan smelten, waardoor de materialen samen vloeien en er een stolling ontstaat, ook wel lasverbinding. Tijdens het MAG-lassen wordt er rond de boog een beschermgas aangebracht, een actief gas zoals bijvoorbeeld CO2. MAG-lassen wordt toegepast voor RVS. Bij RVS lassen worden gassen op basis van argon, gemengd met CO2 toegepast. Het grote voordeel van dit lasproces is de hoge lassnelheid. Daarnaast biedt deze techniek een goede oxidatiebescherming en is het toepasbaar in vrijwel alle lasposities. MAG-lassen heeft als nadeel dat het moeilijk beheersbaar is, waardoor voor dunne platen beter gekozen kan worden voor TIG-lassen.

Puntlassen van RVS

Puntlassen is een lastechniek welke voornamelijk wordt toegepast op RVS of staal. Daarnaast wordt deze techniek voornamelijk gebruikt voor dunne metalen platen zonder toevoeging van overige materialen. Bij deze lastechniek loopt een grote elektrische stroom door een klein oppervlak, waardoor het RVS ter plaatste smelt. Voor meer informatie over puntlassen, kunt u op onze pagina over puntlassen terecht.

Stiftlassen of boutlassen

Stiftlassen of boutlassen is een techniek waarmee bouten en stiften op een eenvoudige wijze aan metalen constructies of onderdelen worden verbonden. Bij deze techniek wordt een lasstud, met behulp van een studlaspistool, aan het metaal gehecht. Voor uitgebreide informatie over stiftlassen kunt u terecht op de pagina over stiftlassen.

Contact

U kunt voor elke lasopdracht bij ons terecht. Van Schijndel Metaal bespreekt graag persoonlijk de mogelijkheden met u over het lassen van RVS.  Ander materiaal laten lassen? U kunt bij ons ook terecht voor aluminium lassen. Of kijk op onze algemene pagina over lassen voor alle mogelijkheden. Daarnaast helpen onze specialisten u natuurlijk graag bij al uw overige vragen. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Kijk op onze contact-pagina voor onze volledige contactgegevens.

Van Schijndel Metaal – De specialist in lastechnieken! Gevestigd in Dongen (tussen Tilburg en Breda).

Veelgestelde vragen RVS lassen

Welke materialen worden bij Van Schijndel Metaal gelast?

Bij Van Schijndel Metaal worden staal, RVS en aluminium gelast. Omdat we werken met dunne platen, wordt er voornamelijk TIG gelast. Ook MIG/MAG lassen behoort tot de mogelijkheden.

Welk gas wordt er gebruikt bij RVS lassen?

Bij Van Schijndel Metaal gebruiken we Argon bij het lassen. Dat is een edelgas waardoor de las beschermd is.

Welke soorten lastechnieken worden er gebruikt?

Bij Van Schijndel Metaal lassen we TIG en MIG/MAG. Daarnaast maken we ook gebruik van punt- en studlas technieken.

Wat is studlassen?

Bij studlassen wordt een draadeinde of draadbus op een metalen oppervlak bevestigd. Dat bevestigen gaat met een lasverbinding; via een stroomimpuls ontstaat er een smeltbad tussen de draadbus/draadeinde en de metalen plaat, waardoor deze samen vloeien.

MIG lassen bij Van Schijndel Metaal