PMS naar RAL

Kasten in de kleuren van jullie huisstijl? Postvakken? Kozijnen? Deurstijlen? Meer dan 2.200 RAL-kleuren zijn mogelijk met poedercoaten. Meestal zijn de kleuren van een huisstijl vastgelegd in PMS-kleuren (pantone). PMS-kleuren zijn geen RAL-kleuren. Hoe ga je van PMS naar RAL en hoe krijg je dan toch de coating in jouw huisstijlkleur?

PMS naar RAL

PMS staat voor Pantone Matching System. Het is een kleurensysteem voor inkt waarin iedere kleur zijn eigen code heeft die duidelijk maakt hoe de tint is opgebouwd. In 1963 bedacht in Amerika, en sindsdien heeft het de wereld van graphic designers veroverd. Ontzettend handig, want zo zijn inktkleuren overal ter wereld hetzelfde. Het maakt niet meer uit waar je je drukwerk laat maken: mits je hetzelfde soort papier gebruikt, heeft je logo gedrukt in Chili dezelfde kleuren als wanneer je het in Nederland laat drukken.

Poedercoaten in alle kleuren van de RAL-regenboog

PMS omzetten naar RAL

RAL is een coderingsysteem voor verfkleuren, en dus ook voor poedercoating. RAL staat voor ReichsAusschuss für Lieferbedingungen en is in 1927 in Duitsland ontwikkeld. Inmiddels zijn er ruim 2.200 kleuren vastgesteld. De basisverzameling heeft 210 standaard RAL-kleuren met een eigen code en een vastgestelde naam in 6 verschillende talen. Kobaltblauw RAL 5013 is bijvoorbeeld het blauw van de Nederlandse vlag. Daarnaast is er de RAL-design-collectie: maar liefst 1.625 kleuren, en de RAL-effect-collectie met nog eens 420 kleuren en 70 metallic kleuren. Daar zit jouw huisstijlkleur vast tussen.

Pantonewaaier kleuren

 

Pantone kleuren omzetten naar RAL

Helaas zijn beide systemen niet met elkaar te vergelijken. Inkt gedraagt zich nu eenmaal anders dan poedercoating. Hoe bepaal je nu op basis van jouw PMS-kleur de juiste RAL-kleur? Het beste is om de kleurenwaaiers van beide systemen naast elkaar te leggen. Zo kun je zien welke RAL-kleur het best de PMS-kleur van je huisstijl benadert.

Heb je geen kleurenwaaiers? Op deze site kun je een PMS-kleur invoeren, en dan zie je welke RAL-kleur daarmee het beste overeenkomt. Soms zijn er meerdere mogelijkheden. Een klein kleurverschil is altijd mogelijk.

Tip PMS kleuren

Heb je de RAL-kleur gevonden die matcht met de PMS-kleur van je huisstijl? Leg deze dan vast. Zo zorg je ervoor dat jouw huisstijl altijd eenduidig herkenbaar is, en blijft.

Ook poedercoating in de kleuren van jouw huisstijl?
Van Schijndel Metaal heeft een eigen poederlakinstallatie. Met 50 jaar ervaring in plaatbewerking en poedercoaten adviseren we je niet alleen over wat er mogelijk is, maar leveren we maatwerk met het beste resultaat. Heeft u interesse gekregen in PMS naar RAL of heeft u vragen, neem dan contact met ons op!

Neem contact op