Zoutsproeitest

In de metaal kent men al langer de zogenaamde zoutsproeitest. Bij deze test wordt water met zout over het product verneveld om te zien na een aantal uren welke schade er opgetreden is aan het staal.

Hier bestaan strikte normen voor, die beschreven zijn in bijvoorbeeld ISO9227/ Din50021/ ASTM B117. De test moet plaatsvinden in een constante omgevingstemperatuur van 35 graden. Het water moet 5% zout (NatriumChloride) bevatten, en het te testen materiaal moet beneveld worden met 1cl per 80 vierkante centimeter materiaal gedurende 24 uur. Het materiaal wordt daarbij niet droog, maar blijft constant nat van de nevel.

In het geval van gelakt of gepoedercoat metaal wordt er ook vaak een kras of meerdere krassen aangebracht, die zo diep zijn dat het onderliggende metaal bloot komt te liggen. Zodoende kan men de schade constateren na een aantal uur testen in de zoutsproeitest.

Zoutsproeitest

Het grote voordeel van deze test is de vergelijkbaarheid van de testresultaten met eerder behaalde testresultaten. De test wordt al meer dan 100 jaar uitgevoerd, en omdat de test zo eenvoudig en goedkoop is, is de test al zeer veel keren uitgevoerd op zeer uiteenlopende ondergronden en coatings. Daardoor is goed te vergelijken hoe de coating presteert ten opzichte van andere coatings die eerder getest zijn, en waarvan bekend is hoe ze zich in de praktijk handhaven.

Echter die praktijk, waar producten zich dagelijks bevinden, is natuurlijk vaak anders dan een constante beneveling van 5% zoutoplossing in een temperatuur van 35 graden Celsius.

Er bestaan testen die de werkelijkheid dichter benaderen, met periodes van droogte ertussen bijvoorbeeld, en kou. En zonneschijn met UV straling. Of wat te denken van heel zure milieus zoals bijvoorbeeld veroorzaakt door uitlaatgassen. Die tests zijn echter ingewikkelder om uit te voeren en daarom kostbaarder. Ze hebben wel een hoger voorspellend gehalte over hoe het product er in werkelijkheid na een aantal jaar bij zal staan.
Toch zal de zoutsproeitest in veel gevallen gekozen worden als er getest wordt op de kwaliteit van de coating. De test is eenvoudig, goedkoop en doordat de test al zo lang wordt gedaan is er heel veel data waarop een vergelijking gebaseerd kan worden.

Als u wilt weten hoe uw product zich gedraagt tijdens een zoutsproeitest, kunnen we dat voor u laten uitvoeren. Met bijna 90 jaar ervaring in plaatbewerking in eigen huis, adviseren we je niet alleen over wat er mogelijk is, maar leveren we maatwerk met het beste resultaat.

Neem contact met ons op! : we denken graag met je mee.

Neem contact op

Leave a Reply