Zoveel mogelijk uitslagen uit een plaat metaal? Beter van niet

Uit een plaat metaal wil je het liefst zoveel mogelijk uitslagen halen. Efficiency is immers belangrijk. Toch is het beter om dat niet te doen. Waarom niet? Dat heeft te maken met de walsrichting van de plaat en het streven naar constante kwaliteit.

Plaat walsen

Als je een metalen plaat goed bekijkt, zie je dunne evenwijdige lijnen in de plaat. Hoe komen die lijnen erin? Bij het maken van staal, gieten ze vloeibaar metaal in staafvormen. Zware rollers walsen deze staven uit tot dunne platen. Net zo lang tot de plaat de gewenste dikte heeft. Tijdens het walsen rekt het metaal uit, en krijgt het een vezelachtige structuur. Deze rek gebeurt altijd in de richting waarin de walsen rollen: de walsrichting. Door het walsen ontstaan de dunne parallelle lijntjes op de metalen plaat. Je ziet aan deze lijnen dus hoe de plaat door de wals is gegaan, en in welke richting het metaal is gerekt.

Walsrichting is belangrijk voor de kwaliteit van het eindproduct

Plaatwerk buigen

Nesten van metaal

De walsrichting beïnvloedt hoe scherp je metaal plaatwerk kunt buigen, voordat het materiaal scheurt. Buig je haaks op de walsrichting? Dan kun je een scherpere hoek buigen. Zou je op het materiaal inzoomen, dan zie je de gebogen metaalvezels nog steeds evenwijdig aan elkaar lopen. Zo hebben ze stevigheid aan elkaar en blijft het materiaal sterk.
Buig je parallel aan de walsrichting? Dan scheurt het metaal eerder. Je kunt dus minder scherpe hoeken maken. Ingezoomd zie je dat de metaalvezels minder stevigheid aan elkaar hebben: de hoek trekt de vezels die evenwijdig aan elkaar liggen, uit elkaar.

Wat is het sterkste metaal

Bij het ontwerp- en productieproces hou je daarom rekening met de walsrichting. Je plaatst de uitslagen op zo’n manier op de metalen plaat dat dit het sterkste en mooiste eindresultaat oplevert. Nesten heet dit. En ja, dat betekent soms dat je minder uitslagen uit een metalen plaat haalt, dan dat maximaal zou kunnen.
Het resultaat? Constante kwaliteit en minder afkeur tijdens vervolgbewerkingen, zoals kanten. En het plaatmateriaal dat over is? Dat smelten de hoogovens weer om tot nieuw metaal. Wel zo duurzaam.

Benieuwd hoe jouw uitslagen het beste genest kunnen worden?

Zo hard als metaal is, zo buigzaam is Van Schijndel Metaal bij de ontwikkeling en productie van jouw idee. Met bijna 90 jaar ervaring in plaatbewerking in eigen huis, adviseren we je niet alleen over wat er mogelijk is, maar leveren we maatwerk met het beste resultaat.
Neem contact met ons op!

Neem contact op