Poedercoating: hoe komt zo’n egale laag om je product?

Poedercoating is niet zomaar een finishing touch van je plaatwerk: het beschermt tegen roest en krassen, en de coating zorgt ervoor dat je product langer mee gaat. En het ziet er ook nog eens goed uit. Hoe krijg je zo’n mooie egale beschermlaag om je product?

Schoon, droog en vetvrij

Voor het beste resultaat is het belangrijk dat de producten schoon, droog en vetvrij zijn. Anders hecht het poeder niet goed, en krijg je ‘kraters’ en oneffenheden in de laag. Daarom is bijvoorbeeld het gebruik van siliconenspray in dezelfde ruimte uit den boze. Poedercoating

Als een magneet

Het ‘geheim’ van de egale laag: poedercoaten is een elektrostatisch proces. Als een magneet trekt het product de poederdeeltjes aan. Net zoals papiersnippers op een ballon plakken, als je de ballon over je wollen trui gewreven hebt.

Met poedercoating geen kans op druipers

Via het spuitpistool krijgt het poeder een negatieve lading. De producten aan de ophangbaan van de poederlakinstallatie zijn geaard. De poederdeeltjes willen hun lading kwijt en ‘springen’ over naar het geaarde product. Zo blijft het poeder aan het product plakken, en kun je een mooie egale laag op het product spuiten. Oók aan de onderkant. En met vakmanschap ook op moeilijk bereikbare plaatsen zoals hoekjes of randjes. Door de aantrekkingskracht tussen poeder en product is er geen kans op druipers, zoals bij verfspuiten het risico is.

De oven in om te moffelen

Daarna schuiven de producten door naar de oven. Bij een temperatuur van 200 graden vloeit de poeder uit tot een soort verflaag. Het bindmiddel, pigment en de verharder uit het poeder reageren pas met elkaar bij een temperatuur tussen de 150-200 graden. Dit heet ook wel moffelen. Om de sterke eigenschappen van een slijtvaste coating te krijgen, blijft het product tussen de 15-20 minuten op deze temperatuur. Daarna koelt het af en is het klaar voor gebruik, montage of verdere bewerking.

Een duurzame, slijtvaste en krasvaste beschermingslaag

Het resultaat? Een prachtige duurzame egale beschermingslaag om je product. Bestand tegen krassen en invloeden van buitenaf, zoals water, weer en zuurstof. Poedercoating is daarom niet voor niets een methode die voor talloze producten wordt gebruikt: van auto-onderdelen en kantoormeubilair tot behuizing van betaalautomaten of gevelplaten.

Benieuwd naar mogelijkheden voor poedercoating van jouw producten?

Van Schijndel Metaal heeft een eigen poederlakinstallatie. Met 50 jaar ervaring in plaatbewerking en poedercoaten adviseren we je niet alleen over wat er mogelijk is, maar leveren we maatwerk met het beste resultaat.  Neem contact met ons op! : we denken graag met je mee.

Neem contact op