Waarom het gebruik van inpersbevestigers en wat zijn dat eigenlijk? 

Inpersbevestigers zijn metalen inserts die door inpersen in het plaatwerk worden aangebracht. Dat gebeurt in een eerder aangebracht gat. De inserts zitten vast doordat het materiaal van de plaat door persen in een kraag van de insert wordt gedrukt en zo vast knelt.

Verschillende types

Inpersbevestigers en inserts zijn er in vele uitvoeringen. Denk daarbij aan inwendige draad, uitwendige draad, moer vorm, positionering pennen, afstand houders en nog veel meer. Dit betreft maar een greep uit een grote hoeveelheid aan mogelijkheden. Daarbij hangt de keuze van het materiaal (insert) samen met het basismateriaal (de staalplaat). Het basismateriaal (de staalplaat) dient daarbij altijd zachter te zijn dan de insert. Tijdens het proces vloeit het materiaal namelijk in de kraag van de insert zodat deze vast komt te zitten en er niet meer uit kan.

Voordelen bij toepassingen

Het toepassen van Inpersbevestigers kent vele voordelen ten opzichte van een lasbewerking of losse montage middelen. Denk daarbij ten eerste al aan de nauwkeurigheid van de positie. Indien men de gaten vooraf laten lasersnijden op de gewenste positie zal de insert erg nauwkeurig gepositioneerd worden. Daarbij geeft het ten opzichte van een las bewerking geen vervuiling , lasspetters en warmte waardoor krimp kan ontstaan. Eventuele vervolg processen zoals poeder coaten of anodiseren kan daarbij inclusief deze insert gebeuren, daarbij uiteraard wel rekening houdend met de keuze van het materiaal van de insert in combinatie met het basis materiaal. Naast een sterke verbinding, is het proces ook te automatiseren met een robot / Cobot.

Aantal groepen welke men kan toepassen in (staal)plaat;

Metaal persen Van Schijndel Metaal

 • Inpersmoeren
  Moeren van diverse afmetingen en materialen.
 • Inpersdraadeinden
  Ingeperste draadeind welke voorzien is van uitwendige draad, of niet daarmee wordt het een locatiepen.
 • Inpers afstand steunen
  Ingeperste draadbussen met inwendige draad waarbij zowel de diameter als de hoogte een te bestellen maat is wat daarbij enorm veel mogelijkheden biedt.
 • On-verliesbare schroeven / moeren
  Inpersmiddel waarbij de moer of de schroef als het ware zweeft in de bevestiger, op deze wijze kan men de moer niet kwijt raken.

Hardheid is belangrijk

Naast de vele maten en uitvoering zit daarin ook nog een diversiteit aan materiaal keuze, zeer zeker geen onbelangrijke keuze waarbij als stelregel gekeken moet worden naar de hardheid van materialen. Staal plaat zal kunnen worden voorzien van een verzinkte stalen insert, waarbij in rvs een geharde insert van rvs dient te worden gekozen. Bij aluminium heeft men de keuze staal verzinkt en uiteraard aluminium (eventueel na te behandelen door middel van anodiseren).

Benieuwd hoe jouw plaatwerk voorzien zou kunnen worden van inserts?

Zo hard als metaal is, zo buigzaam is Van Schijndel Metaal bij de ontwikkeling en productie van jouw idee. Met bijna 90 jaar ervaring in plaatbewerking in eigen huis, adviseren we je niet alleen over wat er mogelijk is, maar leveren we maatwerk met het beste resultaat. Neem contact met ons op: we denken graag met je mee.

Neem contact op

Leave a Reply