Vakmanschap bij poedercoaten zit in een klein hoekje

Poedercoaten lijkt simpel. Maar bij een egale coating van goede kwaliteit over je gehele product, de hele batch en verschillende orders komt behoorlijk wat vakmanschap kijken. De reden is de kooi van Faraday.

De kooi van Faraday

Faraday, een naam die je misschien – lang geleden – eens op de middelbare school bij natuurkunde hebt gehoord. Michael Faraday ontdekte dat een kooi van geleidend materiaal bescherming geeft aan elektrostatische ontlading. Daarom zit je in een hevige onweersbui veilig in je auto: het dak en de deurstijlen leiden de ontlading van de bliksem terug naar de aarde.

Poedercoaten in een magnetisch veld

Poedercoaten is een elektrostatisch proces: als een magneet trekt het product het negatief geladen poeder uit het spuitpistool aan. Het poeder volgt daarbij precies de veldlijnen van het magnetisch veld dat tussen het pistool en het product bestaat.

Het Faraday-effect

Maar het mooiste – en het makkelijkste – zijn als de veldlijnen op het product overal gelijk verdeeld zijn. Maar helaas… De meeste veldlijnen vind je op de buitenste hoeken van het product. Op de vlakke stukken zijn er minder veldlijnen, en op de binnenste hoeken en in holtes het minst. Het meeste poeder belandt daarom op de buitenste hoeken. De binnenste hoeken en holtes zijn namelijk een soort kooi van Faraday: er komen geen geleidende veldlijnen, en dus ook geen poeder.

Een egale coating vereist vakmanschap

Poedercoaten spuitpistool

Vakmanschap voor het beste resultaat

De kunst van het poedercoaten is moeilijke hoeken en holle ruimtes tóch dekkend te krijgen, én de rest van het product eenzelfde egale laag te geven. Juiste apparatuur en juiste instellingen helpen daarbij. Maar het vakmanschap van de spuiter is cruciaal. Hij (of zij) weet hoe het gereedschap en het materiaal zich gedraagt. Zo kan een ervaren spuiter ieder product van de batch of nieuwe order van dezelfde egale coatingslaag voorzien. Oók de kleine hoekjes.

Heb jij producten met hoeken en holtes?

Van Schijndel Metaal heeft een eigen poederlakinstallatie. Met 50 jaar ervaring in plaatbewerking en poedercoaten adviseren we je niet alleen over wat er mogelijk is, maar leveren we maatwerk met het beste resultaat.
Neem contact met ons op : we denken graag met je mee.

Neem contact op